Vad är Canicross?

Om du gillar att vara aktiv tillsammans med din hund är canicross den perfekta sporten för dej! En sele, koppel, springbälte och ett par skor är allt du behöver för att börja, antingen om du satsar på tävling eller bara springer för skojs skull. det är inte alla som gillar att tävla, det behöver man inte göra heller. Du kan köra canicross själv eller med dina vänner. Det viktigaste är att ha kul tillsammans med din hund!.

Kan jag köra canicross?

Canicross passar för alla, både för dom som har tidigare erfarenhet & för dom som aldrig tidigare har sprungit. Att springa tillsammans med din hund kan vara den bästa motivationen att börja träna!

Canicross kan vara hårt för kroppen. Om du har knä- eller ryggproblem så ta det lite lugnare i början.

Tävlingarna går oftast i skogsterräng. En sko med bra grepp rekommenderas. 

Läs mer: Tävlingstips från en världsmästare i canicross

Kan min hund köra canicross?

Alla hundar kan köra canicross, oavsett ras och storlek. Det viktigaste är att du känner och respekterar hundens gränser. Om inte hunden har några kända hälsoproblem, så är det en relativt säker sport. Små hundar kommer naturligtvis inte att springa lika snabbt som en vorsteh, men de kan fortfarande springa bra baserat på deras förutsättningar!

Gamla hundar kan också springa, men de kan inte förväntas vara lika snabba som yngre. Du måste vara lite extra uppmärksam på seniorerna – det är viktigt att inte driva hunden för hårt.

När det gäller raser är vorsteh, pointer, malinois, border collie, beauceron och blandras hundar (Alaska husky / pointer, Siberian husky mix eller greyhound / pointer) mest populära.

Blandras hundar som föds upp specifikt för sina egenskaper har ökat i popularitet under de senaste fem till tio åren. Samtidigt tävlar många med sina familjehundar och har minst lika roligt! Alla typer av raser visas på startlinjen, från chihuahua och whippet till varghund.

Tikar som löper kan också tävla, men brukar få starta sist.

Läs mer:

Vilken utrustning behöver jag?

För att börja med canicross behöver du en hundsele som passar din hund bra, som non-stop dogwear Freemotion sele. Den är speciellt utformad för sporter som har en hög dragpunkt.

Du och din hund springer som ett team, med ett koppel. Kopplet bör vara av ett elastiskt material som gör turen bekvämare för både dig och din hund genom att dämpa plötsliga ryck.

Ett bra springbälte är också viktigt. Lasten ska fördelas på området runt bäckenet eller strax under rumpan. Ett bälte som sätter tryck på ryggen rekommenderas inte.

Les mer: Sele og utstyr til canicross

Vart hittar jag tävlingar i mitt område/land?

De flesta länder har en eller flera organisationer. På deras webbsidor och/eller Facebooksidor kan du hitta tävlingar, tävlingsregler, resultat och liknande.

Läs mer: Hur tränar jag för en canicross tävling?