Hur tränar jag för en canicross tävling?

Det viktigaste att tänka på när du tränar till en canicross-tävling är att ha kul med din hund! Att se till att träning är rolig för våra fyrbenta lagkamrater är det minsta vi kan göra, eftersom många hundar drar för att behaga sin husse eller matte!

Vilken distans ska jag starta med?

Ett vanligt fel är att man startar för hårt,  med för långa distanser.

Jag hör ofta folk säga att “Det är en hund, den kan springa i en evighet”! Ja – den kan förmodligen springa längre än de flesta, men det betyder inte att det varken är sunt eller motiverande för hunden. Du hade inte stuckit ut på en 10-20 kilometers springtur utan träning. Vi är duktiga att successivt bygga upp distansen för oss själva, men glömmer att göra det samma för hunden,

säger Tessa Philippaerts, som har varit världsmästare i canicross flera gånger.

Din hund kommer förmodligen att springa allt den har över längre distanser de första gångerna, men så småningom kommer motivationen att minska och den lär sig att sakta ner.

I canicross vill vi att hundarna ska dra så bra och snabbt dom kan, därför är r det viktig att ha korta, snabba & roliga träningspass.

Med en vuxen hund kan du starta med en kilometer, och bygga upp distansen gradvis, i form av intervaller. För unga hundar under ett år, är det viktigt att bygga upp distanserna i kortare intervaller. De första träningspassen bör vara ca 100-400 meter.

Läs mer: Tävlingstips från en världsmästare i canicross

Inte för ofta, inte för hårt

Hundar behöver vila för återhämtning, precis som vi. Det är en vanlig missuppfattning av folk som tror att hunden måste vara sliten efter en springtur för att träningen ska ha varit givande & bra.

Hur hade du känt dej om du måste pressa dina gränser till det yttersta vid varje träningstillfälle? Det blir svårare att hålla motivationen, eller hur?!

Träna som du tävlar

Eftersom distansen i tävlingen är 8 km är det också viktigt att träna på den distansen även på träning.

Om du bara tränar på 4km kan det sluta dåligt. Hunden vet inte om att den helt plötsligt ska springa dubbelt så långt, och kommer ge järnet som vanligt de 4 km som den är van vid. Hunden litar på att du har förberett den på det som väntar.

Använd cykel eller kickbike

Tessa’s hundar är stora och starka, därför föredrar hon att träna dom med cykel eller kickbike.

Under en tvåveckorsperiod kanske jag springer med dom 1-2 ggr. det blir så mycket påfrestning för kroppen att springa med stora starka hundar, att det tar några dagar för kroppen att återhämta sej varje gång. den tiden lägger jag hellre på att träna mej själv, så att jag blir i bättre form. jag gör intervaller några gånger i veckan, några distanspass. Hundarna är alltid med när jag värmer upp eller varvar ner, med eller utan koppel.

Les mer