Kan små hundar springa canicross?

Det är inte längden på benen som betyder något, det är hur mycket hunden älskar att springa! Självklart kan små hundar köra canicross. Vi gillar att kalla dom ”Small but mighties”

Lindsay Johnson.

Hon är ägare och skapare av Cani-Fit, som har specialiserat sej på fysisk träning av ägare och hund.

Några av de bästa canicross-hundarna jag har sett är under 13 kilo. De har inte samma steglängd som sina mer långbenta kolleger, men det stoppar inte deras vilja! En 7kg stor Jack Russell terrier som heter Nelson är den ivrigaste hunden jag någon gång sett – och jag har sett många draghundar, flera av dom har världsmästartitlar! Många små raser som Jack Russell terrier, spaniel-blandinger och Borderterrier är hårt arbetande raser med stark vilja och bra driv. När de får en arbetsuppgift ger de verkligen järnet!

Det kan Amy McLaughlan bekräfta. 2013 började hon med canicross tillsammans med sin Cavalier King Charles Spaniel/Cocker Spaniel-blandning Maisie.

Vår canicross-resa har varit fantastisk! Jag hade aldrig kört förut. Jag var överviktig och i dålig form. Nu springer jag flera gånger i veckan och deltar i tävlingar över hela Storbritannien. Även om jag aldrig kommer att vara snabb nog att vinna någonting, har sporten gett mig så mycket glädje, bra vänskap och otaliga äventyr! Jag hade ingen aning om vad jag gjorde när jag började med canicross, men från första stunden drog Maisie som ett litet tåg. Jag kunde nästan inte tro det! Vi var fast- hon älskade det så mycket att jag inte kunde ta det ifrån henne. Hon är en fantastisk lagkamrat. Fokuserad och målinriktad med en stark arbetsvilja. Kommandona sitter, även de som är lite svåra. Jag är så stolt över henne och det speciella band vi har fått.

Storleken är inget hinder!

Lindsay ser ingen anledning till att små hundar inte kan köra canicross om de inte har hälsoproblem eller inte vill.

Canicross är en lagsport där man jobbar tillsammans med sin hund. Med en liten hund måste den tvåbente lagkamraten jobba lite mer, men sporten är så mycket mer än rekordtider och långa distanser.

Maisie hjälper utan tvekan sin ägare när hon är på språng, men om Amy letade efter vinnande tider och pallplaceringar skulle hon behöva en större hund.

Med Maisie springer jag ungefär två minuter snabbare på fem kilometer. Vi är en perfekt match. Hon räcker till för att hjälpa mig springa lite snabbare. Tack vare henne försöker jag hårdare. Jag tror aldrig att jag någonsin önskat att jag hade en större hund. I tekniska spår är jag glad att jag har en liten hund! Det finns många stora hundar som inte drar lika mycket som Maisie. De har de kul med sin ägare, och det är det viktigaste! Det är inte hundens storlek som räknas.

Den enda nackdelen hon har upplevt med en liten hund är andras attityder.

Det har hänt att det kommer fram folk som vi inte känner som kommer med fräcka kommentarer, som kallar henne för bl.a “väskhund”. Då ser jag till att de ser henne springa. Det blir vanligtvis tyst när de ser henne springa ut, fokuserad som en slädhund! Maisies storlek har aldrig varit ett hinder. De som känner henne har gett henne smeknamnet ”Mighty Maisie”.

Distanser

En del små hundar kan slita ont med de längre distanserna, de har kortare ben, och det krävs en större insats för varje km.

Ofta kan insatsen vara dubbelt så stor som hos en större hund. Det betyder inte att små hundar inte kan springa längre distanser, det är bara viktigt att man tänker på det, säger Lindsey. 

Små hundar tycker ofta att smala, kringelikrok stigar är roligt att springa på, medans att det kan vara mentalt jobbigt för större hundar som vorsteher eller greyster. På tekniska,släta eller branta sluttningar är det mycket lättare att hålla sej på fötterna med en liten hund enligt Amy.

Att springa med en hund på 10 kg i såna situationer är inte lika skrämmande. Maisie kan inte dra med mej . All respekt till dom som lyckas hålla sej på fötterna med en stor och stark hund.

Amy råder alla som kör med små hundar att alltid vara uppmärksam på deras storlek

Långt gräs eller djupa diken är kanske inget problem för större hundar, men för små hundar kan det vara en stor fysisk påfrestning. Det är viktigt att ha det i bakhuvudet. Många gånger kan man faktiskt plocka upp dom. 

Andra saker att tänka på och vara speciellt uppmärksam på är underlaget, då små tassar är känsligare. 

Vikten av bra utsrustning

Hur mycket din utrustning väger är viktigt, speciellt om du springer med en liten hund.

En tung krok på kopplet kan vara obehaglig och lägger mycket press på ryggen. Non-stop dogwear Bungee Leash har en superlätt karbin är perfekt för små hundar. Elastistiskt koppel förhindrar också att kopplet rivs eller studsar för mycket

För ännu mindre hundar är den ännu lättare Touring Bungee det bästa alternativet. Kopplet finns i 4 olika modeller med olika längder och bredder och är därför lämplig till alla raser och storlekar.

Jag måste säga att den nya karbinen på non-stop dogwear koppel är perfekt! Detta är det bästa kopplet jag någonsin har haft. Den är extremt lätt och stark. Karbinerna förstör inte heller pälsen på Maisies svans, som andra har gjort. Tyvärr ser jag många som springer med små hundar och använder alltför tunga koppel och stora tunga karbiner. De kunde ha haft en stor fördel med att byta ut sin utrustning.

När det gäller sele är bröst stolpen ofta för bred för små hundar. 

Att hitta en sele för en liten hund som drar kraftfullt har varit en lång och svår process!

Hon använder nu non-stop dogwear Freemotion Harness, som finns tillgängligt från storlek 2.

Maisie springer väldigt bra i den selen. Med lite justeringer blir bröststolpen smal nog till att frambenen ska få fri rörelse.

Amy

Se till att du väljer en sele som passar din hund bra. Små hundar bör verkligen tas på allvar av alla som producerar hundutrustning, särskilt nu när så många dyker upp i tävlingar.

Lindsay

Läs mer: Sele och utrustning till canicross

Va en bra lagkamrat

Canicross är en lagsport.

Även om många små hundar älskar att dra och springa är det viktigt att du också tar i det du kan, och inte förväntar dej att hunden ska dra dej igenom all slags terräng. Ge hunden pauser när den behöver det, och ta i lite extra i uppförsbackar och krävande underlag, säger Lindsay.

Lindsay

När dina vänner passerar dej i uppförsbackarna med sina 30kg draghundar i full fart, kan det vara bra att tänka på hur det skulle kännas att springa förbi dom med din 8kg terrier i nedförsbacken.

På Cani-Fit ser vi fler små hundar än stora hundar. Det är inte längden på benen som är viktigt, det viktigaste är att hunden älskar att springa

Amy rekommenderar sporten.

Din hund kommer att få så mycket glädje och njuta av det, vilket är det främsta skälet till att jag uppmuntrar andra att börja med canicross. Jag älskar att se hur glad Maisie blir! Hon är anledningen till att jag tränar vecka efter vecka, trots det eländiga vädret ibland. Hon lever för våra torsdagsträningar! Det är också viktigt att hon håller sig i form. Många cavalierer kämpar med hjärtproblem, så vikten måste hållas nere och hennes fysiska hälsa är i toppen. Vår veterinär stöder fullt ut träningen och är övertygad om att det är därför Maisie har hållit sig så frisk.

Fler små hundar blir aktiva i sporten

Vid de traditionella tävlingarna där typiska slädhundar är i fokus och canicross är bara en del av programmet har Amy inte sett så många små hundar, men vid andra tävlingar är variationen på storleken större. Fler och fler små hundar deltar.

Jag har sett både chihuahua och taxar tävla! Maisie är sällan den minsta hunden i dessa tävlingar, och jag tror att bredden blir ännu större när sporten växer.

Inga ursäkter – ta med din hund ut på en springtur, även om den är liten!

Les mer: