Tävlingstips från en världsmästare i canicross

När du ska starta i din första canicross-tävling är det mycket att tänka på. Tessa Philippaerts från Belgien är tidigare världsmästare i canicross. Hon har tävlat sedan hon var 14 år gammal, nu delar Tessa sina bästa tips.

Allt som jag behöver på tävlingsdagen är förberett innan, det gör att jag kan slappna av mer, och det smittar av sej på min hund, säger hon.

Tessa Philippaerts, världsmästare i canicross

Kom ihåg att ta med:

Essentials

Hva bør jeg ta med?

  • Spring Bälte
  • Sele
  • Koppel/ lina
  • Vatten & vattenskål
  • Halsband och extra koppel
  • springskor med bra grepp & lätta, komfortabla kläder
  • Nödvändiga dokument, som vaccinationskort.
  • Första Hjälpen till dig & din hund

Les mer: Sele och utrustning till canicross

Vaksiner

Vilka vaccinationer som krävs varierar. I några länder krävs det att hundarna är vaccinerade mot rabies & kennelhosta, men att det rekommenderas att ta alla vaccinationer eftersom det är många hundar samlade på samma ställe.

Varje land har en uppsättning regler och organisationen har en uppsättning regler.
Jag rekommenderar att alltid läsa tävlingsreglerna noga, och kolla upp vilka vaccinationer som krävs i länderna du reser igenom & ska till. 

Vann

Tessa råder dig till att alltid ha med eget vatten och vattenskål på tävlingar. 

Det är ofta vattenskålar tillgängliga vid mål. Dom kan alla hundar dricka ur. Nackdelen är Smittorisken, därför är det tryggare med eget vatten & vattenskål.

När bör jag mata hunden?

Tessa matar inte sina hundarna mindre än 5 timmar innan en tävling.

Det är min gyllene regel. Det är farligt att ge hunden mat innan ett hårt pass. Det är en långsam matsmältning och du riskerar magbesvär. Dagen innan tävling får hundarna sin mat innan 17.00. De får mycket vatten tillsammans med maten för att säkerställa att kroppen inte blir uttorkad. Om de springer på tom mage, slipper man att hunden behöver göra ifrån sej ute på spåret. Det är viktigt att hunden får tillräckligt med vatten under tävlingsdagen

Å gi hunden nok vann på konkurransedagen er viktig.

vattna ca 1,5 till 3 timmar innan tävling. Om din hund dricker lite kan du lära honom att dricka mer genom att ge honom lite vatten innan du tränar och gradvis öka volymen. Om din hund inte är intresserad av vattnet kan du lägga några torra foderkulor, energipulver eller lite kött i skålen för att göra det mer frestande. För vår del fungerar non-stop Wild Fish Omega-3 bra.

Kom ihåg att rasta hunden 15-30min efter att den har druckit!

Efter tävlingen promenerar jag ner hunden och ger den vatten med återhämtnings pulver. En halvtimme efter loppet ger jag en liten del foder om hunden har lugnat sej. Senare på eftermiddagen får den en vanlig portion av mat, vilket borde vara tillräckligt för att återhämta sej. Maten serveras alltid med vatten så att jag kan känna mig säker på att hunden har tillräckligt med vätska.

Non-stop dogwear Energy Pâté är ett komplett hundfoder som består av högkvalitativa ingredienser. Det är perfekt att ge hunden efter en körning.

Träna på den distansen du ska tävla i

Om du planerar att starta en tävling på 8km, men bara tränar kortare distanser, kan det sluta dåligt.

Din Hund vet inte att den ska springa 8km just den dagen. den kommer springa de 4km den är van vid. Hunden litar på att du har förberett den på uppgiften som väntar 

Läs mer:

Värm upp

På tävlingsdagen värmer Tessa upp hundarna med att jogga med dem i ungefär 10min innan start.

Jag försöker att inte värma något mer än så, eftersom hundarna lätt kan växla upp och använda sin energi när de hör ivriga skall från startområdet.

Hur hanterar man en gemensam start? 

– Gemensamma startar är utmanande. Vissa hundar blir överaktiva eller rädda och stressade. Andra bryr sig inte alls. Det är viktigt att du känner din hund så att du kan vidta försiktighetsåtgärder i situationer som denna.

Om din hund verkar obekväm med gemensamma starter rekommenderar Tessa att du börjar några sekunder bakom huvudfältet.

eller, strunta helt i gemensamma starter med den hunden.

Från friidrott till canicross

I tonåren var Tessa en ivrig friidrottsutövare. I längd och hinder var hon bland de fem bästa i Belgien.

Ofta var jag tvungen att träna långa uthållighetspass och jag hatade det. Jag var dålig på långa distanser. Jag föredrog sprint och springa upp till 1000 meter.

Tessas pappa såg att hon kämpade med motivation. Så småningom gav han efter trycket att köpa en hund, som kunde vara med sin dotter under dessa pass. Whippeten Angel kom in i Tessas liv.

Hon var den sötaste hunden i världen! Helt vild och galen på att köra, precis som jag. Hon var med mig på alla träningsresor. Strax efter att hon fyllde ett år stötte min pappa på något som heter canicross online. Jag minns att han sa ”Det här är något för dej”! Vi åkte till en tävling, köpte nödvändig utrustning och startade vårt första lopp. Vi kom sist, men jag brydde mig inte – jag hade det jätte kul!

Efter det åkte Tessa och Angel på alla tävlingar. De förbättrades varje gång och kom till och med på andra plats i det belgiska mästerskapet!

Tyvärr skadade Angel sin axel efter att ha lekt för mycket apport.

Vi kunde inte springa tillsammans mer, och jag var helt förstörd!

Tessa fick låna några hundar av goda vänner, men det var inte samma sak. Hon saknade att  ha sin egna hund. Några månader senare träffade hon Yukon, en 1 årig slädhund från frankrike, Det var kärlek från första ögonblicket!

Vi började att träna tillsammans, och han visade sej vara den största talangen jag någonsin sett.

Tre månader senare upptäckte Tessa och pappan att det skulle vara VM i Borken, bara 3 timmars bilresa hemifrån. De bestämde sej för att göra ett försök.

Aldrig i mina vildaste drömmar hade jag sett framför mej att komma hem med en guldmedalj i juniorklassen. Andra dagen var min tid dessutom snabbare än bästa kvinna i seniorklassen! Från den dagen, förstod jag att vi var ett bra team. Flera guld-, silver- och brons medaljer i både nationella mästerskap, EM och VM. Inte bara i canicross. Hon har också varit en stjärna i bikejoring

Tessa skaffade sej två hundar till, Unix och Lychee. 

Yukon är 9 år gammal nu. Han är fortfarande i  superform och älskar att springa, men man märker att han har blivit äldre. Jag tar hänsyn till han de dagar han är lite sliten, och njuter de dagarna vi kan springa tillsammans. Jag är otroligt tacksam för att denna envisa hund kom in i mitt liv. Han förändrade allt, och har lärt mej allt jag kan om att träna & tävla med hund, säger Tessa.

Läs mer: