Kan jag träna min hund när det är varmt?

Varma sommardagar kan vara en utmaning när du tränar en hund. Överhettning kan orsaka värmeslag eller hjärtstopp, vilket i värsta fall är dödligt.

Hundens kropp fungerar annorlunda än våran. Den största skillnaden är att hundar inte kan svettas, som är vårt viktigaste sätt att reglera temperaturen på.

För att kompensera det flämtar den. Hunden andas ut luft och vattenånga genom munnen. Genom att göra detta kan den bli av med upp till 60 procent av värmen. Andra fysiologiska processer som uppstår när det är varmt är att blodkärlen expanderar eller blodvolymen som pumpas in i hjärtat ökar. Detta hjälper också till att kyla kroppen. Hunden kommer att till exempel söka efter skugga, svalare underlag och begränsa aktivitetsnivån 

säger veterinärstudent och canicross-utövaren Camille Paris.

Det är viktigt att förstå hur hundar svalnar för optimal förebyggande och behandling av värmeslag, hur vi kan hjälpa hunden.

Hur känner jag igen ett värmeslag?

En hund som är för varm, kommer att flämta mycket för att kompensera för värmen i kroppen. Konsekvensen till det blir ökad puls & hjärtrytm. På insidan av låret kan du känna hundens puls. Tandköttet blir torrt, trots att hunden kan dregla mycket. Färgen blir mörkröd. 

En hund som håller på att drabbas av värmeslag, eller som har värmeslag, kommer att vara svagare, lite lägre och ha lägre blodtryck. Hunden kan också kräkas och få lite blodig diarré. 

Symptomen kommer att bli värre om man inte gör något. Pulsen blir svagare & tandköttet bleknar. Hunden kan få andningssvårigheter & få ännu värre diareer. Efter en stund kan hunden få kramper & hamna i koma.

Vissa tecken på att hunden har varit för varm kan bara ses några dagar efter incidenten. Det kan vara hjärtrytmproblem, kramper, mindre urin och gulsot.

När hundens kroppstemperatur är högre än 41 grader sägs den ha hypertermi. Det finns några raser, som greyhounds som har en högre kroppstemperatur än andra raser. Det är bra att ta temperaturen regelbundet så att du vet vad den normala temperaturen för din hund är.

Vad gör jag om min hund har fått värmeslag? 

Först,hjälp hunden att sänka sin kroppstemperatur.

Placera hunden i en kyligare miljö, blöt gärna en handduk i rumstempererat vatten. Använd INTE iskallt vatten, det blir motsatt effekt eftersom blodkärlen drar ihop sej.

En fläkt kan användas, kan vara bra att placera hunden på ett kyligare underlag, t.ex ett stengolv, klinkersgolv

Det rekommenderas att svalka hunden med is på nacken, under frambenen och mellan bakbenen/ under låren för att kyla ner så mycket blod som möjligt genom att rikta in sig på de stora blodkärlen. Lägg isen i en handduk eller liknande.

När kroppstemperaturen hamnar på 39,4-40 grader stoppa den aktiva nedkylningen av hunden, för att förhindra att temperaturen blir för låg, hypotermi. Kroppen kommer att fortsätta att kyla sej en stund till efter att man har avslutat nedkylningen. I extrema fall kan en veterinär välja att fortsätta nedkylnings processen, t.ex  med intravenös behandling.

Låt hunden anpassa sig till värmen

På våren och början av sommaren kan du ha en anpassningsperiod så att hunden anpassas till ett varmare klimat. Teoretiskt tar detta 20 dagar, men studier på hundar i Dubai har visat att stora förändringar inträffar efter bara fyra dagar.

Det är smart att lägga sin träning på morgonen eller kvällen och undvika de hetaste timmarna på dagen. Välj stigar i skogen med mycket skugga och se till att det finns vatten tillgängligt längs vägen så att hunden kan dricka och svalka sej med ett bad.

Justera dina träningspass 

Om din hund ska träna drag är det klokt att fukta den med en handduk doppad i rumstempererat vatten.

Undvik att hälla iskallt vatten över din hund – det kommer att göra mer skada än nytta.

Du kan också minska avståndet och intensiteten på träningen.

Efter intensiv träning rekommenderar Camille att promenera ner hunden.

Tessa Philippaerts, flera gånger världsmästare i canicross, tränar vanligtvis inte längre distanser när det är varmt (18-25 grader).

Som regel blir det cirka tre kilometer med hundarna i drag, i form av intervaller. Om vi ​​åker på längre resor ser jag till att det finns en sjö eller bäckar på vägen.

Hennes hundar tränas inte mycket på sommaren.

Det handlar mest om att hålla hundarna nöjda och behålla sin form. De kräver inte mycket träning i värmen. Om du vill få hunden i toppform på sommaren är simning det bästa alternativet. Det är också bra för kroppen efter en hel säsong med mycket dragträning.

Vatten

Camille rekommenderar att du erbjuder din hund vatten, eventuellt med lite pulver för hundar som innehåller mineraler. 

Det bör inte vara mer än 300 ml för att riskera magsköljning och vattenförgiftning. Mindre för mindre hundar. När hjärtfrekvensen närmar sej normalt kan du erbjuda mer vatten och en lugn stund i en sval och lugn miljö.

Det är också viktigt att ge hunden vatten innan träning eller tävling, förslagsvis 1,5 till 3 timmar innan start.

Kyla ned hunden innan träning eller inte?

Tessa kyler nästan aldrig ned sina hundar innan träning.

Jag vill inte att mina hundar ska springa när det är för varmt. Ju piggare dom känner sej, ju mer drar de, tills de plötsligt möter en vägg av värme. Då föredrar jag att de drar i sitt tempo efter förhållandena ,så att de kan slutföra sitt träningspass utan att bli överhettade.

Läs mer: Tävlingstips från en världsmästare i canicross

Tävlingsregler i värmen

I Tävlingsreglerna står vilka avstånd som är tillåtna under givna temperaturer. När det är varmt måste banan kortas ner till ett mer lämpligt avstånd. Detta är australiensarna väldigt bra på. Australian Sleddog Sports Association Inc. (ASSA) har skapat en tabell för tydliga riktlinjer för både temperatur och luftfuktighet.

Tidigare la vi ihop temperatur och luftfuktighet. Som huvudregel var gränsen 15 grader för att köra med kickbike, 18 grader för cykel och 22 grader för canicross. Under 2017 gick man igenom reglerna på nytt och experter undersökte hur temperaturen och luftfuktigheten påverkar hundarna

 säger canicross-utövaren och IFSS Oceania delegat Alex Watkins.

Detaljerad information om tabellen de tog fram finns här.

Tabellen antar att det inte finns någon vind eftersom effekten av den ofta kommer att vara minimal när man springer genom skogar.

Vi jobbar med att förstå hur hundarna reducerar kroppstemperaturen själva och via sina omgivningar. Denna tabellen ger ingen garanti för att hunden inte blir överhettad, eftersom faktorer som kondition, svårighetsgrad på träningspasset också spelar in. Men man kan se på den som ett försök att genom bättre kunskap göra det lättare för arrangörer att ta beslut när det gäller temperaturer, för bättre djurvälfärd.

Olika klubbar & städer har olika sätt att lösa temperatur utmaningarna på.

Det vanligaste är att korta ner distansen, att vända startordningen och ha kortare intervaller mellan varje start. Här i väst-Australien kan vi starta så tidigt som 04.30 på morgonen. Den sista hunden springer i mål vid 10-tiden. Här samlas fortfarande alla grenar i samma arrangemang, populariteten har ökat, konkurrensen växer, därför har också värmen blivit en viktig fråga för oss.

I Australia har arrangørene plikt til å forsikre seg om at man ikke tar noen unødige sjanser når det gjelder verken utøverne, hundene deres eller publikums helse og velvære. Det samme gjelder innen hestesport.

Hundarnas välfärd är drivkraften bakom allt arbete som läggs ner, säger Watkins.

Les mer: